clear.gif (51 bytes)clear.gif (51 bytes)
  clear.gif (51 bytes)

SOCRATES este programul de actiune al Comunitatii Europene pentru cooperare in domeniul invatamantului. Adoptat in data de 14 martie 1995 si acoperind perioada pana la sfarsitul anului 1999, programul are la baza Articolele 126 si 127 ale Tratatului de la Maastricht si este aplicabil statelor membre si celor asociate ale Uniuniii Europene, precum si statelor din zona de inters economic a acesteia: Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Articolul 126 prevede "contributia Comunitatii Europene la dezvoltarea calitatii invatamantului", prin intermediul unei serii de actiuni desfasurate in stransa colaborare cu statele membre.
        Pe baza analizei rezultatelor obtinute, Parlamentul European si Consiliul Europei au decis lansarea unei a doua faze a programului de actiune comunitara Socrates. El se va derula in perioada 1 ianuarie 2000 - 31 decembrie 2006. 
       
SOCRATES difera de initiativele anterioare ale Comunitatii, deoarece acopera toate tipurile si nivelurile de invatamant in cadrul unui singur program de cooperare europeana. Acest program trebuie inteles in contextul mai larg al promovarii educatiei continue, ca raspuns la cerintele educationale mereu in schimbare, date fiind schimbarile tehnologice, ritmul rapid in care cunostintele dobandite isi pierd actualitatea si roluI educatiei in capacitatea individului de a da masura intreaga valorii sale. SOCRATES interactioneaza cu alte initiative la nivel european si anume cu Programul LEONARDO DA VINCI, pentru pregatirea profesionala, Youth for Europe III, diferite componente ale celui de-al 4-lea Program cadru pentru cercetare si dezvoltare, precum si cu alte programe

clear.gif (51 bytes) clear.gif (51 bytes)
clear.gif (51 bytes)clear.gif (51 bytes)