Impactul generat de proiect

  • efectele economic

Proiectul va avea un puternic impact in zonele de executie, Moldova si Oltenia, cat si in toata tara. Efectele economice ale proiectului se vor obtine datorita elaborarii unei metodologii de stabilire a dozelor optime economice de ingrasaminte cu azot si fosfor, metodologie care va contribui pe de o parte la scaderea doyelor de ingrasaminte cat si a costurilor acestora pe hectar. In acest mod se poate face o reducere de 20% a dozelor de ingrasaminte chimice care inseamna circa 100 lei/ha si care raportat la suprafata din zona colinara tarii, de 4 milioane hectare ar fi de 0,4 miliarde lei RON.

  • efectele sociale

Proiectul va avea si o serie efecte sociale prin faptul ca va reusi ca prin imbunatatirea tehnologiilor de aplicare a ingrasamintelor si reducerea pierderilor de sol, va creste si productia la hectar scazand costurile la principalele produse alimentare necesarepopulatiei. Amenajarea unor lucrari speciale de diminuare a pierderilor de sol prin eroziune va conduce la cresterea numarului de locuri de munca in zonele colinare din tara noastra cu aproximativ 0,2 milioane. Elaborarea unui manual de bune practici agricole de fertilizare pentru fermieri va duce va duce la cresterea gradului de responsabilitate a acestora fata de utilizarea rationala a solului, vor fi educati in spiritul respectarii celei mai mari avutii nationale – pamantul.

  • efectele asupra mediului

Proiectul va avea un deosebit impact asupra mediului deoarece va contribui in mod evident la reducerea pierderilor de sol, elemente nutritive si la diminuarea totala sau partiala a poluarii apelor freatice si de suprafata.
-reducerea pierderilor de sol va contribui la mentinerea sau cresterea gradului de fertilitate a solului si la calitatea acestuia.
-reducerea pierderilor de elemente nutritive va contribui la diminuarea poluarii apelor freatice si de suprafata cu nitrati si la eutrofizarea  apelor datorita prezentei fosforului din ingrasaminte in acestea

  • antrenarea tinerilor specialisti in activitatile de CD, prevazute in proiect 

In cadrul proiectului de cercetare sunt antrenati 13 doctoranzi si 3 studenti la master. Un numar de 5 doctoranzi sunt deja antrenati in teme de cercetare legate de pierderile de elemente nutritive in cadrul Statiunii de Cercetare Perieni sau a Statiunii Didactice a Universitatii din Craiova. Alaturi de acestia, ceilalti 8 doctoranzi care au teme privind utilizarea diferitelor tipuri de doze de ingrasaminte chimice cat si dinamica unor nutrienti din sol si plante se pot plia cu aceste cercetari in cadrul proiectului.