Detalierea activitatilor in corelatie cu obiectivele propuse

Proiectul PENSOL este structurat in cinci etape, care vor fi derulate pe parcursul a 36 luni, in conformitate cu planul de realizare si schema logica de derulare a proiectului.

ETAPA I-STUDIU DOCUMENTAR ASUPRA FACTORILOR DETERMINANTI AI FENOMENULUI DE POLUARE A SOLULUI SI APEI CU NUTRIENTI PROVENITI DIN AGRICULTURA SI SOL 2008.

Obiectivul principal al acestei etape il constituie evaluarea si cuantificarea principalelor surse care stau la baza poluarii solului si apelor cu nutrienti proveniti din agricultura in zonele colinare ale Moldovei si Olteniei si elaborarea indicatorilor specifici pentru evaluarea calitatii solului si a apei. Categoriile de activitati dezvoltate in aceasta etapa sunt de tipul cercetare industriala.
Activitatile specifice acestei etape sunt:

A I.1 Identificarea si cuantificarea principalelor cauze ce stau la baza poluarii solului si apelor in zona colinara a Olteniei. Rezultatul activitatii va fi un studiu de interes national si regional.
A I.2 Definirea si elaborarea indicatorilor specifici de caracterizare resurselor de clima, sol si  corpuri de apa. Rezultatul activitatii va fi indicatori specifici si raport de cercetare.
A I.3 Identificarea si cuantificarea principalelor cauze ce stau la baza poluarii solului si apelor in zona colinara a Moldovei. Rezultatul activitatii va fi un studiu de interes national si regional.
A I.4 Managementul cercetarilor desfasurate. In cadrul acestei activitati se va realiza raportul de cercetare al etapei si documentele de monitorizare.

ETAPA II-MONITORIZAREA SI EVALUAREA STARII MEDIULUI IN ZONELE STUDIATE. IDENTIFICAREA SI CUANTIFICAREA PRESIUNILOR ASUPRA MEDIULUI 2009.
Obiectivele acestei etape sunt: monitorizarea si evaluarea presiunilor asupra mediului (pierderile de nutrienti si sol in aplele de suprafata, pierderile de nutrienti in apele subterane); monitorizarea si evaluarea starii mediului (calitatea solului, calitatea apei); monitorizarea si evaluarea impactului asupra populatiei (eutrofizarea). Categoriile de activitati dezvoltate in aceasta etapa sunt de tipul cercetare industriala.
Activitatile specifice acestei etape sunt:

A II. 1 Elaborarea si cuantificarea indicatorilor de caracterizare a starii de calitate a solului si apelor. Rezultatul activitatii va fi indicatori specifici de cuantificare a presiunilor asupra mediului.
A II. 2 Monitorizarea pierderilor de elemente nutritive prin scurgeri lichide si solide in parcele standard pentru controlul eroziunii. Monitorizarea conditiilor climatice, a fenomenului de eroziune si a gradului de colmatare in zone-pilot. Evaluarea impactului acestora asupra mediului ambiant (eutrofizarea apelor, productivitatea solului, nivelul productiilor agricole)-Oltenia. Rezultatul activitatii va fi modele experimentale, buletine de analiza si raport de cercetare.
A II. 3 Monitorizarea pierderilor de elemente nutritive prin scurgeri lichide si solide in parcele standard pentru controlul eroziunii. Monitorizarea conditiilor climatice, a fenomenului de eroziune si a gradului de colmatare in zone-pilot. Evaluarea impactului acestora asupra mediului ambiant (eutrofizarea apelor, productivitatea solului, nivelul productiilor agricole)-Moldova. Rezultatul activitatii va fi modele experimentale, buletine de analiza si raport de cercetare.
A II.4 Managementul cercetarilor desfasurate. In cadrul acestei activitati se va realiza raportul de cercetare al etapei si documentele de monitorizare.

ETAPA III-METODOLOGIE DE IDENTIFICARE A ARIILOR CRITICE VULNERABILE LA PIERDEREA DE NUTRIENTI SI SOL. ELABORARE HARTI VULNERABILITATE 2009
Obiectivul principal al etapei il reprezinta elaborarea metodologiei de localizare a arilor critice vulnerabile la pierderea de nutrienti si sol si intocmirea hartilor de vulnerabilitate. Categoriile de activitati dezvoltate in aceasta etapa sunt de tipul cercetare industriala.
Activitatile specifice sunt:

A III. 1 Monitorizarea continutului de N, P, K din sol, productiile si pierderile de N, P,K prin eroziune, scurgere lichida si levigare-Oltenia. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori, raport de experimentare.
A III. 2  Elaborarea metodologiei de identificare a ariilor cu risc crescut de transfer a N, P, K in corpurile de apa. Elaborare harti de vulnerabilitate. Rezultatul activitatii va fi metoda de diagnoza, raport de cercetare.
A III. 3 Monitorizarea continutului de N, P, K din sol, productiile si pierderile de N, P,K prin eroziune, scurgere lichida si levigare-Moldova. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori, raport de experimentare.
A III.4 Managementul cercetarilor desfasurate. In cadrul acestei activitati se va realiza raportul de cercetare al etapei si documentele de monitorizare.

ETAPA IV-EXPERIMENTARI IN ZONE PILOT IN VEDEREA STABILIRII CELOR MAI EFICIENTE OPTIUNI DE REDUCERE A PIERDERILOR DE NUTRIENTI. MANUAL OPERATIONAL 2010
Obiectivul etapei il constituie stabilirea practicilor-optiunilor de management pentru prevenirea pierderilor de nutrienti si eroziunii solului in zonele luate in studiu si elaborarea manualului operational. Etapa cuprinde activitati de cercetare industriala si activitati suport dupa cum urmeaza:

A IV. 1 Organizarea si conducerea de experiente in zone-pilot cu diferite optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti (inputuri reduse de fertilizanti, culturi protectoare, agenti de imobilizare, zone tampon)-Oltenia. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori, raport de experimentare.
A IV. 2 Organizarea si conducerea de experiente in zone-pilot cu diferite optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti (inputuri reduse de fertilizanti, culturi protectoare, agenti de imobilizare, zone tampon)-Moldova. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori, raport de experimentare.
A IV. 3 Monitorizarea calitatii solului in zonele studiate si evaluarea impactului pierderilor de nutrienti asupra productivitatii solului. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori, raport de cercetare.
A IV. 4 Estimari si evaluari privind pierderile de elemente nutritive prin eroziune, scurgeri lichide si levigare. Rezultatul activitatii va fi buletine de analiza si masuratori.
A IV. 5 Elaborare manual operational (cod bune practice) privind managementul agricol in zonele cu risc crescut de eroziune si pierderi de nutrienti. Rezultatul activitatii suport va fi manualul operational.
A IV. 6 Managementul cercetarilor desfasurate. In cadrul acestei activitati se va realiza raportul de cercetare al etapei si documentele de monitorizare.

ETAPA V-PREZENTAREA SI DEMONSTRAREA FUNCTIONALITATII MODELELOR EXPERIMENTALE TESTATE PRIVIND OPTIUNILE DE REDUCERE A PIERDERILOR DE NUTRIENTI. DISEMINAREA SI VALORIFICAREA REZULTATELOR OBTINUTE 2011.
Obiectivele acestei etape constau in evaluarea eficientei optiunilor de reducere propuse si demonstarea functionalitatii acestora in zone pilot, diseminarea rezultatelor obtinute si sinteza cercetarilor desfasurate in cadrul proiectului. In acesta etapa sunt cuprinse activitati de cercetare industriala si activitati suport.
Activitatile specifice sunt urmatoarele:

A V. 1 Monitorizarea experientelor din zonele pilot cu diferite optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti. Organizarea de loturi demonstrative-Oltenia. Rezultatul activitatii va fi raport de demonstrare.
A V. 2 Monitorizarea calitatii solului in zonele studiate si evaluarea impactului pierderilor de nutrienti asupra productivitatii solului. Integrarea datelor obtinute in baza de date. Rezultatul activitatii va fi raport de demonstrare.
A V. 3 Monitorizarea experientelor din zonele pilot cu diferite optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti. Organizarea de loturi demonstrative-Moldova. Rezultatul activitatii va fi raport de demonstrare.
A V. 4 Organizarea de cursuri in scopul formarii unei retele de evaluatori regionali, experti in evaluarea si bonitarea terenurilor agricole cu risc crescut de transfer a nutrientilor in cursurile de apa si in apele subterane. Diseminarea rezultatelor obtinute prin organizare de mese rotunde, publicarea de brosuri, pliante, prospecte. Rezultatele activitatii suport vor fi cursuri de instruire si materiale de promovare.
A V. 5 Valorificarea rezultatelor obtinute prin publicare de articole in reviste cotate ISI, elaborare cerere brevet, participare la manifestari stiintifice nationale si internationale. Elaborarea raportului final. Rezultatele activitatii suport vor fi articole stiintifice, cerere de brevet si raport final.