Pagina in Romana This Page in English Cette page au Francais Universitatea din Craiova
Departamentul de Limbi Straine Aplicate (DLSA)
Conducere, colectiv
Cursuri
Activitate stiintifica
Contact
Pagina Universitatii

 

Download Acrobat Reader

 

Departamentul de Limbi Straine Aplicate (DLSA)


Prezentare/Istoric

Activitatea didactica si stiintifica a Departamentului de Limbi Straine Aplicate, avand ca obiectiv predarea limbii romane ca limba straina, a inceput in anul universitar 1972-1973, cand, la Universitatea din Craiova, au sosit pentru studii, primii studenti straini. Initial, cadrele didactice care au predat limba romana studentilor straini au facut parte din Catedra de limba romana, colectivul profesoral fiind dublu subordonat – profesional, Facultatii de Filologie, si administrativ, Recoratului (din partea acestuia coordonarea a fost asigurata de prof. univ. dr. Ion Dogaru). Din anul 1976, seful corpului didactic a fost prof. univ. dr. Ovidiu Chita.

Pentru realizarea atributiilor stabilite (prin conditiile generale de primire la studii si scolarizare a cetatenilor de peste hotare), emise de Ministerul Invatamantului, colectivul a colaborat cu:

  • Decanatele facultatilor, in ceea ce priveste activitatea studentilor din anii I-IV, in special cu cel al Facultatii de Medicina, avand in vedere numarul mai mare de studenti straini
  • Catedra de limba si literatura romana a Facultatii de Filologie, pentru asigurarea predarii limbii romane la studentii din anul pregatitor si la cei din anii I si II de studii.

Dupa plecarea prof. univ. dr. Flora Suteu la Bucuresti, catedra s-a desfiintat, reintegranu-se in Catedra de limba si literatura, condusa de prof. univ. dr. Pavel Tugui (1981-1985) si prof. univ. dr. Ion Traistaru (1985-1989).
Din anul 1989 s-a reinfiintat Catedra de limba romana pentru studentii straini, coordonata, din 1990, de prof. univ. dr. Elisabeta Sosa. Conducerea Universitatii din Craiova a hotarat, in anul 1998, infiintarea Departamentului de Limbi Straine Aplicate, alcatuit din urmatoarele colective:

  • Colectivul de limba romana, care preda limba romana studentilor straini;
  • Colectivele de limba engleza, franceza, germana, italiana si spaniola, care predau limbile straine la toate facultatile nefilologice.

Din 2004, Departamentul a fost condus, pana in 2009, de conf. univ. dr. Elena Petre.
Actualmente, Departamentul cuprinde un corp profesoral alcatuit din 30 de cadre didactice, sub conducerea conf. univ. dr. Diana Danisor.

In ceea ce priveste activitatea didactica si stiintifica, in cadrul Departamentului s-au organizat mai multe sesiuni si consfatuiri stiintifice pe profilul predarii limbii romane ca limba straina, s-au elaborat cursuri practice de limba romana uzuala si pentru profilul medical, programe-cadru si un manual al profesorului, ghiduri de conversatie, dictionarul general roman-arab si un dictionar roman–arab de termeni medicali.
Comunicarile sustinute la manifestarile stiintifice, organizate de colectivul profesoral au fost adunate in volumul Predarea limbii la straini (I,II,III,IV), iar in luna februarie, a anului 2002, Departamentul a organizat prima sesiune stiintifica de profil, cu tema Limbajul specializat si terminologia.


Copyright © Universitatea din Craiova. | Ultima actualizare: 03-03-2024 Cautare | Contact | Harta Site | Design

Facultatile Universitatii din Craiova:
Departamente, adrese de interes:
Ministerul Educatiei si Cercetarii, Tineretului si Sportului Agentia Romana de Asigurare a Calitatii în Învatamantul Superior Portalul Uniunii Europene RoEduNet Proiecte strategice pentru Invatamantul Superior

Universitatea din Craiova

adresa: str. A. I. Cuza nr.13, Craiova, Romania, cod postal: 200585
tel: +40 251 414398, fax: +40 251 411688

Universitatea din Craiova este inregistrata ca operator in Registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal, gestionat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter personal, sub nr. 10883, avand ca scop declarat "gestionarea bazei de date a cursantilor".