Proiectul propus se inscrie in prevederile Directivei Nitraţilor 91/676/EEC privind protectia apelor impotriva poluarii cauzate de nitrati din surse agricole si in prevederile Directivei Cadru a Apelor 2000/60/EEC, ce urmareste atingerea “starii bune” pentru toate apele pana in 2015.
Ambele directive reprezinta un element important in Politica Agricola Comuna (Cross Compliance), ce a fost adoptata de statele membre, inclusiv de Romania, avand prectic ca scop implementarea unei legislatii nationale privind imbunatatirea conditiilor de mediu, a managementului terenurilor cultivate si a standardelor de calitate. Proiectul are legatura cu Actiunea COST 869 “Optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti in apele subterane si de suprafata”, institutiile partenere in proiect fiind implicate in reteaua de lucru a actiunii mentionate.
Proiectul are ca scop identificarea şi cuantificarea principalelor cauze ce stau la baza poluarii solului si apelor cu nutrienti proveniti din agricultura, stabilirea unei metodologii de diagnoza a zonelor cu risc crescut de transfer a nutrientilor in apele de suprafata si subterane, stabilirea celor mai eficiente metode si tehnologii agriculturale menite sa minimizeze pierderile de nutrienti provenite din activitati agricole.
Potentiali utilizatori: Rezultatele obtinute prin realizarea proiectului PENSOL pot fi utilizate in toate institutiile publice si private cu sarcini in domeniul monitorizarii politicilor din domeniul agriculturii si mediului (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului şi Gospodaririi Apelor, Ministerul Integrarii Europene). De asemenea, rezultatele proiectului vor fi utile organizatiilor locale (primarii, grupuri şi asociatii profesionale etc.) si nu in ultimul rand instantelor judecatoreşti in probleme de succesiune, moşteniri si cumparari-vanzari de terenuri agricole si arabile.
De rezultatele proiectului vor fi interesate institutiile de invatamant superior, fermele public/private, agentiile de mediu si organizatii internationale cu responsabilitati in monitorizarea mediului (Agentia Europena de Mediu, Eurostat etc.)
Prin derularea proiectului rezultatele cercetarilor obtinute vor fi valorificate prin:
- brevetarea metodologiei realizate (propuneri de brevet la OSIM);
- lucrari publicate in reviste indexate ISI, minimum 2;
- realizarea unui studiu de interes national si a unui studiu de interes regional;
- in proiect sunt implicati un numar de 13 doctoranzi, iar proiectul sustine reteaua de cercetare a Actiunii COST 869;
- numarul de produse transferabile va fi de minimum 2.
Diseminarea cunostintelor obtinute in cadrul proiectului se va realiza prin:
- participarea beneficiarilor proiectului la conferinte stiintifice nationale si internationale, la workshop-uri organizate, pe grupe de lucru, in cadru Actiunii COST 869;
- elaborarea unui manual operational privind selectia celor mai bune practici-optiuni agricole menite sa reduca pierderile de elemente nutritive si sol in apele de suprafata si subterane;
- organizarea de cursuri de instruire in scopul cresterii cunostintelor privind utilizarea eficienta a azotului si fosforului in agricultura, precum si formarea unei retele de evaluatori regionali, experti in evaluarea si bonitarea terenurilor agricole cu risc crescut de transfer a nutrientilor in cursurile de apa si in apele subterane.
Promovarea rezultatelor obtinute se va realiza prin publicare de brosuri, pliante, prospecte, organizarea de loturi demonstrative, crearea unei pagini web. a proiectului etc.