D.P.P.D. Universitatea din Craiova
 
Portalul Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic - Universitatea din Craiova  
 
rom   fra   eng
 





















Fundamentele pedagogiei
- autor Viorel Ionel


Coperta 1
Coperta 4
  Prezentare
     Lucrarea tratează problema identității pedagogiei ca știință a fenomenului educațional. Criteriile funcțiionale de fundamentare (contextualismul, sintetismul, nuanțarea, experiențialitatea și modelarea) sunt transdisciplinare. Criteriile structurale de fundamentare (obiect propriu de studiu, limbaj de specialitate, legi și principii specifice, metode și tehnici proprii de cunoaștere și cercetare, teorii "tari") sunt tratate în 6 capitole.
     Se consideră că pedagogia este știința care studiază feomenul educațional ca esență a realității educative și manifestările sale concrete, sub forma situațiilor educative, sub forma procesului instructiv-educativ, a procesului de învățământ și a sistemului de învățământ. Este interesantă și stimulativă pentru interpretări pedagogice "piramida legilor și principiilor pedagogice și educative". Ierarhizarea și derivarea în funcție de generalitate (legi ale cunoașterii pedagogice-legi ale existenței fenomenului educațional-principii ale existenței și cunoașterii situațiilor educative-principii, norme și reguli didactice) reprezintă un model de interpretare a totalităților educative.
     Într-un capitol special se analizează sistemul conceptual al pedagogiei și educației, inteferențele cu limbajul altor științe, "bolile" limbajului pedagogic (ambiguitatea și vaguitatea, sensul comun, mitizarea, metaforizarea, sloganurile și clișeele verbale etc.), specificul discursului pedagogic și al celui didactic.
     Urmează un capitol care se referă la construcția arhitectonică a teoriilor și a științelor, cu aplicații la pedagogie. Se propune o nouă teorie, holistică, prin care se explică și se interpretează fenomenul educațional și situațiile educative concrete. Modelul structural (factorii educativi, mediul natural și social, relațiile educative și influențele educative) împreună cu modelul funcțional (provocarea educativă, particiarea la actul educațional, personalizarea influențelor educative, "pulsarea" situațiilor educative) reprezintă o viziune coerentă bine sistematizată asupra totalităților educative.
     Capitolul final se referă la cunoașeterea, cecetarea și comunicarea pedagogică. Sunt interesante reprezentările grafice privind tipurile de cunoaștere și cercetare (modelul fagure, modelul "H"), combinarea zonală și stratificarea acestor metode (empiric/experimentale, experimentale/științifice, științifice/fundamentale).
Autorul
__________________________

Comportament si comunicare in context educational si psihoterapeutic
- coautor Viorel Ionel


Coperta 1
Coperta 4
  Prefata
        Stiintele socio-umane contemporane (psihologia, pedagogia, sociologia) sunt interesate de cunoasterea manifestarilor fiintei umane in diverse situatii de viata. Aceasta nu reprezinta doar o cunoastere in sine, pur teoretica, ci are ca scop influentarea pozitiva a oamenilor, crearea conditiilor naturale si sociale pentru evolutia lor echilibrata, normala.
    Comunicarea si comportamentul sunt dimensiunile "vizibile" ale personalitatii umane, aflate in corelatii "fine" cu sistemul psihic uman, cu sistemul social (valori, norme, relatii). In aceasta lucrare, autorii sunt preocupati tocmai de miscarea circulara, continua, intre interioritate si exterioritate, mai ales de posibilitatile de a influenta educational si psihoterapeutic pe cei aflati in formare (elevii) sau in recuperare.
    Prin prezentarea principalelor orientari din stiinta comportamentului se aduc in atentie diverse explicatii si interpretari ale "faptelor" psihosociale. Elaborarile teoretice privesc in special incidenta factorilor psihologici (trebuinte, interese, atitudini) asupra comportamentului si comunicarii. Manipularea, autotrancendarea, personalizarea, sunt modalitati de raportare la sine si la cei din jur. Capacitatea de a influenta pozitiv sau negativ pe altii, ca si capacitatea de afirmare a propriei identitati sunt conditionate, cel putin partial, de structura si functionalitatea grupurilor sociale, a diverselor situatii de viata concrete.
    Se apreciaza ca interiorizarea si exteriorizarea reprezinta principalul mecanism de formare si de manifestare a fiintei umane. Cu trimitere la autori prestigiosi si la lucrari fundamentale (J. Piaget, M. Golu, U. Schiopu, H. Ey), se raporteaza invizibilul (constiinta) la vizibil (comportamentul, conduita), se coreleaza motivatia cu atitudinile si relatiile interpersonale. Prin sublinierea acestui "mariaj" intre interior si exterior, prin accentuarea caracterului moral si formativ al relatiilor interumane, autorii justifica atat actiunea educationala cat si pe cea psihoterapeutica.
    Un alt aspect important al exteriorizarii il reprezinta comunicarea (verbala, nonverbala, paraverbala). Tehnicile de comunicare eficienta in grupurile de elevi sau in cele terapeutice reprezinta, de asemenea, "instrumente" de influentare pozitiva, de invatare, de interintelegere.
     Aplicatia fundamentarilor teoretice se refera la dezadaptarile comportamentale. Datorita unor cauze biologice (ereditatea), neurofiziologice (traume), sociale (stari conflictuale) pot sa apara crize de identitate sau crize de identificare, manifeste in diverse boli psihice. Se analizeaza cu subtilitate comportamentele situationale de criza, in special crizele evolutive (ontogenetice), crizele cauzate de stres, de alcolism si de drogodependenta.
    Autorii si-au propus prezentarea unor aspecte generale si a unor aplicatii speciale privind comunicarea si comportamentul, educatia si psihoterapia. Introducerea unor concepte noi (interioritate-exterioritate, vizibilitate comportamentala, crize de identitate si de identificare) reprezinta contributia noastra la dezvoltarea stiintelor socio-umane. Lucrarea se adreseaza atat marelui public, care simte nevoia unor cunostinte clare despre propria fiinta (inexistenta), cat si specialistilor din acest domeniu.
Autorii
__________________________

Individualizare si socializare in educatie
- autor Viorel Ionel


Coperta 1
Coperta 4
  Cuvânt înainte
    Învățământul contemporan trece printr-o perioadă de neîncredere în eficiența unor tehnici și metode noi de educare, perioadă numită în mod obișnuit "criza educației" și determinată, într-o anumită măsură, de caracteristicile științelor actuale în general: relativism și diversitate. De aceea, ambelor direcții din care se așteaptă renovarea pedagogiei, practica și teoria, le este necesar un spitit curajos, foarte bine promovat de unii reprezentanți ai educației noi, printre care C. Freinet și R. Cousinet, sub numele de "pedagogia în mișcare"(pedagogie de mouvement).
    Ei înțeleg "mișcarea" ca o continuă schimbare cu caracter aplicativ din partea practicii pedagogice, și cu caracter justificativ și prognostic din partea teoriei pedagogice.
    Îmbogățirea reciprocă a teoriei și a practicii este evidentă pe parcursul consolidării originalității pedagogiei Freinet și a metodei Cousinet. Faptul că le tratăm în capitole separate este justificabil doar metodologic, și nu corespunde demersului constitutiv al celor două sisteme pedagogice.
    Primul capitol se referă la concepțiile despre societate și individ ale celor doi pedagogi practicieni. C. Freinet pleacă de la o filosofie a bunului simț, pe care o vitalizează prin activitatea sa sindicală, și încearcă o refundamentare a științelor conexe pedagogiei pe baza a doua concepte: munca și posibilitățile individuale. R. Cousinet, format la școala sociologică a lui Durkheim, analizează cu multă finețe aspecte de microstructură socială, în special etapele maturizării sociale și cauzele devianței.
    Dar, sensul original și valoros al tehnicilor Freinet și al metodei Cousinet nu-l dă planul teoretic, ci modul nou de relaționare între profesor și elev într-un mediu educativ structurant, deci practica pedagogică. Aceasta presupune organizarea muncii și a tehnicilor didactice în așa fel încât să permită îmbogățirea simultană a mediului material și a celui spiritual.
    Se află în germene aici ideea modernă a ergonomiei didactice, dar și o formă a nondirectivismului pedagogic. Acesta din urmă constituie esența individualizării învățării la C. Freinet, și o modalitate de închegare a grupurilor de elevi, pe baza libertății opțiunii, la R. Cousinet.
    În Romania a fost receptat în special C. Freinet. În perioada interbelică este prezentat în lucrările lui I.C. Petrescu (1925), Șt. Bârsănescu (1936, 1976), apoi în Dicționarele de pedagogie (1969, 1979) și în competentele lucrări de istoria pedagogiei publicate de Ion Gh. Stanciu (1975, 1977, 1983) și de C. Cucoș (2001). Recent a apărut exelenta lucrare a Mihaelei Rădulescu intitulată "Pedagogia Freinet-un demers inovator" (1999). Din punct de vedere instituțional, în 1993, la Timișoara s-a înființat "Asociația Română pentru o Școală modernă-Celestin Freinet" (ARSM), cu peste 100 de membri, care experimentează tehnicile Freinet în școli din Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova, Caransebeș.
    Într-o lucrare despre viitorul educației, Mircea Hervian încadrează pe C. Freinet și R. Cousinet în modelul "didactica nova", un posibil model unitar de educație propus de școala activă, cu toată diversitatea curentului și oscilațiile reprezentanților lor. Interesul pentru lucrările lui C. Freinet și R. Cousinet este un argument că ele conțin idei valoroase, sugestii de care trebuie să țină seama învățământul actual și cel de perspectivă. Ambii propun alternative educaționale încă viabile, care se pot adapta atât la modernitatea tehnicilor noi de instruire, cât și la specificul învățământului românesc.
Autorul
__________________________

Pedagogia situațiilor educative
- autor Viorel Ionel


Coperta 1
Coperta 4
  Motto
     "Numai prin idei îndrăznețe, prin anticipări nejustificate, prin speculații cutezătoare, puse mereu la încercare, putem prinde natura. Aceia dintre noi care nu doresc să-și expună ideile riscului infirmării nu participă la jocul numit știință."- (Karl Popper)
  Introducere
    Cercetarea fundamentală, de obicei asociată cu exactitatea, experimentul și aplicabilitatea, este considerată un privilegiu al științelor naturii, "tari" din punct de vedere epistemologic. Pentru că nu pot respecta aceste criterii, științele umaniste caută propriile standarde epistemologice, nu mai puțin demne, prin teorii unificatoare, dar deschise, aproximative.
    Modelele generale de științificitate provin din filosofia științei, mai exact din logica științei, unde se întâlnesc marii autori de sisteme (de la Aristotel, Descartes și Kant până la Gonseth, Popper, Kuhn și Bacheland). Variabilitatea criteriilor a creat în timp numeroase dileme, incompatibilități de explicare și înțelegere, implicit de fundamentare a științelor. Pentru a ieși din acest păienjeniș, am fost obligați să optăm pentru anumite valori pe care le considerăm nucleul conceptual al epistemologiei contextualiste (sintetism, nuanțare, experiențialitate, modelare). Din punct de vedere metodologic, epistemologia are un rol filtrant și condensator. Prin ea se recuperează conceptele neepuizate în semnificații, se creează rupturi teoretice și un nou dinamism reconstructiv. Ca variantă de fundamentare, contextualismul, motivat de întreaga istorie a filosofiei, nu a fost încă în centrul unei epistemologii decât, poate, în dimensiunea sa lingvistică. În sens restrâns, niciunde nu este mai potrivit ca în pedagogie.
    Pe acest fundal și cu acest "instrument" metodologic, am conturat profilul epistemologic al pedagogiei. Statornicită în zona demersurilor aplicative, în practica educativă, pedagogia a pierdut din înălțime, din autoritate și prestigiu, din forță și relevanță teoretică. Pentru a-și recâștiga speranța într-un nou puseu reconstructiv, ea are dreptul să caute răspunsuri, prin modele și ipoteze, la întrebări esențiale: este capabilă să reflecteze asupra fundamentelor sale și să suporte șocul schimbărilor? Ce anume poate fi schimbat și câtă relevanță au schimbările? Dispune de un simbolism specific sau acesta trebuie inventat? Se pot construi structuri atât de fine încât să surprindă invariabilele totalităților educative? Discreditarea dimensiunii sale teoretico-științifice face necesară o schimbare semnificativă de atitudine, de gândire, de sistem conceptual. Fundamentarea contextuală a pedagogiei obține un credit major din propria evoluție, din orientările psihologice (personalismul și nondirectivismul) și sociologice (situaționalismul). În ciuda unor conflicte temporare, din orgolii reductiviste, între aceste contexte teoretice mereu s-au creat punți, sensuri convergente. La nivel metateoretic, epistemologia pedagogică se poate deschide, fără prejudecăți, și spre alte orizonturi teoretice, spre axiomatică, spre hermeneutică, spre fenomenologie, chiar spre poetic și metaforic. În acest fel, exactitatea și aproximativul găsesc o modalitate de apropiere.
    Mai mult, pedagogia se naturalizează din punct de vedere epistemologic, conștientizând propriile crize, își descoperă noi dimensiuni (o teorie pedagogică este transempirică, generică, deschisă, dinamică și sintetică), o nouă logică și un nou sens al schimbărilor.
    Consistența ei teoretică va crește dacă își recunoaște și își consolidează unitatea, capacitatea de integrare în spațiul științific și cea previzional-prospectivă. Cercetarea reală din pedagogie prefigurează o înnoire tematică și problematică, încorporarea spiritului științific modern, riguros și flexibil, critic și constructiv în același timp.
    Ca aplicație a epistemologiei pedagogice (contextualiste), pedagogia situațiilor educative se întreabă în primul rând despre obiectul său: fenomenul educațional (ca esență noumen) și situațiile educative (care au evidență fenomenală, concretă). Modelele propuse sunt doar verigi care leagă nucleul conceptual și situațiile educative reale, totdeauna mai bogate, chiar inepuizabile. Astfel, modelul structural se apropie cel mai mult, după părerea noastră, de realitatea educativă, surprinde constantele situațiilor educative (factori, relații și influențe), conexează dimensiunile observabile și cele neobservabile, lasă deschisă posibilitatea individualizării și diferențierii situațiilor educative reale, în succesiune și simultaneitate. De asemenea, modelul funcțional nu se restrânge la descrierea fenomenologică și la explicare, ci surprinde dinamica situațiilor educative. Noile concepte pedagogice (provocarea, participarea, permisivitatea, permeabilitatea, personalizarea și pulsarea) adâncesc cunoașterea de fond a totalităților educative, reflectă onticul educațional și devin utile practicii educative, în măsura în care sunt reprezentative, semnificative. În sfârșit, cunoașterea situațiilor educative tipice (școlare) cu sprijinul unor modele comlpementare (M. Huges, Flanders, Landsheere etc) deschide experimentul pedagogic spre stăpînirea structurii și funcționalității lor.
    Desigur, suntem conștienți de limitele pedagogiei situațiilor educative (conceptuale, experimentale și aplicative), dar și de provocările sale. Într-un moment de adâncă frăîmîntare, se redeschide orizontul teoretic, se regândesc fundamentele, se împrospătează speranța primenirii.
    Prezentul volum se adresează în principal teoreticienilor din domeniul pedagogiei, cercetători și universitari. El urmează a fi continuat într-o lucrare cu largă aplicabilitate, un model acțional prin care se construiesc, se stăpânesc și se dirijează situațiile educative (din mediul școlar și extrașcolar), care să prezinte interes pentru practicienii educației.
    Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, ne-au acceptat și ne-au înțeles preocupările.
Autorul
  Tabla de materii

Partea întâi
ARHITECTUIRA METATEORETICĂ A ȘTIINȚELOR
Capitolul I

Modele în filosofia științei
    1.1. Aristotel
    1.2. Descartes
    1.3. Kant
    1.4. Husserl
    1.5. Heisenberg
    1.6. Quine
    1.7. Gonseth
    1.8. Wittgenstein
    1.9. Popper
    1.10. Kuhn
    1.11. Bachelard

Capitolul 2
Dileme și opțiuni epistemologice
2.1. Dileme epistemologice
    2.1.1. Fundaționalism sau coerentism?
    2.1.2. Realism sau relativism?
    2.1.3. Internalism sau externalism?
    2.1.4. Sincronic sau diacronic?
2.2. Opțiuni epistemologice
    2.2.1. Contextualism
    2.2.2. Sintetism
    2.2.3. Nuanțare
    2.2.4. Experiențialitatea
    2.2.5. Modelarea
Partea a doua
EPISTEMOLOGIE PEDAGOGICĂ
Capitolul 3
Fundamentarea contextuală a pedagogiei
3.1. Contexte teoretice validate istoric
    3.1.1. Naturalismul
    3.1.2. Situaționalismul
    3.1.3. Personalismul
    3.1.4. Nondirectivismul
3.2. Contexte teoretice potențiale
    3.2.1. Axiomatica pedagogică
    3.2.2. Hermeneutica pedagogică
    3.2.3. Poetica pedagogică
Capitolul 4
Naturalizarea epistemologică a pedagogiei
4.1. Problemele pedagogiei convenționale
    4.1.1. Criza de creștere teoretică
    4.1.2. Criza de exprimare
    4.1.3. Criza de receptare
4.2. Caracteristicile pedagogiei contextualizate
    4.2.1. Caracteristici generale
    4.2.2. Logica schimbărilor
    4.2.3. Sensul schimbărilor
Partea a treia
PEDAGOGIA SITUAȚIILOR EDUCATIVE (APLICAȚIE)
Capitolul 5
Obiectul pedagogiei
5.1. Conceptul de fenomen educațional
5.2. Conceptul de situație educativă
5.3. Caracteristici ale situațiilor educative
    5.3.1. Emergența
    5.3.2. Variabilitatea
    5.3.3. Medierea
Capitolul 6
Modelarea situațiilor educative
6.1. Modelul structural (triadic)
    6.1.1. Factorii educativi
    6.1.2. Relațiile educative
    6.1.3. Influențele educative
6.2. Modelul funcțional
    6.2.1. Provocarea educativă
    6.2.2. Participarea
    6.2.3. Influențele educative (IE)
    6.2.4. Pulsarea
Capitolul 7
Cunoașterea situațiilor educative tipice
7.1. Metodologia cunoașterii experimentale
    7.1.1. Condițiile cunoașterii
    7.1.2. Modele de cunoaștere
7.2. Variabilitatea situațiilor educative tipice
    7.2.1. Intersituațional
    7.2.2. Intrasituațional








 Cursurile cu frecventa,
ID sau FR
se desfasoara
[...]




 Deschiderea cursurilor postuniversitare
[...]



 Cursuri acreditate
pentru formarea
continua
[...]



 

Contact   Legislatie   Istoric