Proiect de cercetare finantat prin P.N.C.D.I. - Program CERES

Institutul National de Cercetare pentru Sport

Universitatea din Craiova

 
    

     

       

    

 

 Cuvinte cheie                  Instrumente utile in monitorizarea psihologica

      

 

           Sport Competition Anxiety Test (SCAT) (Reiner Martens, 1977) –  Chestionar cu specific sportiv care evalueaza anxietatea-trasatura, pe cele doua subcomponente cognitiva si somatica. SCAT este o scala de autoevaluare cu 15 itemi, care investigheaza starea emotionala pe care o traiesc in general sportivii in competitii.  Scopul este acela de a investiga nivelul anxietatii-trasatura care reprezinta o caracteristica individuala ce exprima diferente interindividuale relativ stabile, constante in predispozitia la anxietate, indicand astfel predispozitia sportivului de a avea manifestari fiziologice ale anxietatii. 

   

 

            Competitive State Anxiety Inventory-2 (CSAI –2) (Martens, Vealey and Burton, 1990) – Chestionar care masoara anxietatea competitionala ca stare de moment. Scala de autoevaluare cu 27 itemi organizati pe 3 sub-scale (anxietate cognitiva, anxietate somatica, incredere in sine).

          Profile of Mood States (POMS) – Chestionar care evalueaza sase stari emotionale tranzitorii (tensiunea, depresia, nemultumirea, vigoarea, oboseala si confuzia), oferind un profil emotional al sportivului la acel moment.  

  Testul Toulouse – Pieron -  Proba de baraj care masoara capacitatea de concentrare a  atentiei. Sportivul are sarcina de a identifica un set de 4 semne (figuri geometrice) dintr-un numar mare de semne inscrise pe foaia de raspuns. In cadrul administrarii probei se cronometreaza timpul de executie propriu-zis. Interpretarea presupune stabilirea numarului de semne parcurse si corectitudinea acestora – erori si omisiuni realizate de sportivi. Se calculeaza trei indicatori ai concentrarii si rezistentei atentiei: viteza de lucru, exactitatea, randamentul. Pe baza reprezentarilor grafice se evidentiaza dinamica concentrarii si rezistentei atentiei. Variatiile de viteza, exactitate si randament ofera informatii importante privind forma sportiva din punct de vedere psihologic.

Testul Praga Proba care evalueaza distributivitatea sau mobilitatea atentiei. Pe o plansa sunt inscrise intr-un tabel o serie de numere, fiecare casuta cuprinzand un numar de dimensiuni mari si unul de dimensiuni mai mici. Pe foaia de raspuns sunt prezentate patru siruri de numere – reprezentand numerele de dimensiuni mari din tabel, in ordine aleatoare. Sarcina sportivului este de a gasi numere din foaia de raspuns pe plansa si de a nota alaturi numarul corespunzator de dimensiune mica. Proba se administreaza cu un timp standard de 4 min pentru fiecare coloana, cu 1 min de pauza intre trecerea de la o coloana la alta. In total sarcina dureaza 16 min de lucru efectiv si 3 min de pauza, oferind si informatii privind evolutia distributivitatii in timp si curba oboselii.